Започето спровођење Пројекта „Смањивање фактора здравствених ризика“ – Дио Б Пројекта (за Републику Српску), који у Добоју и Зворнику спроводи Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске

Добој, 16. април 2018.
Зворник, 17. април 2018.

Иницијалним састанком локалних акционих група у Добоју и Зворнику, и званично је почела реализација пројекта унапређења здравља „Смањивање фактора здравствених ризика“ – Дио Б Пројекта (за Републику Српску), које Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске спроводи у овим градовима.
Циљ пројекта је промјена ставова грађана о ризичним понашањима која доводе до болести попут кардиоваскуларних обољења, карцинома, дијабетеса и хроничних болести респираторних система: управо ове болести узрок су највећег броја смртних случајева у Репблици Српској. До ових болести углавном долази услед конзумирања дувана и алкохола, нездраве исхране и недовољне физичке активности, као основних фактора ризика, па ће на то бити усмерене активности Пројекта.
Локалне акционе групе у Добоју и Зворнику формиране су почетком априла, и састављене су од представника јавног, приватног и цивилног сектора, односно институција значајних за планирање превенције и бригу о здрављу. Следећи корак биће формирање локалних коалиција, што подразумева укључивање свих заинтересованих локалних актера – од локалне самоуправе, невладиног сектора, преко медија, јавних и приватних предузећа, до јавних личности. Сви они биће ангажовани на смањењу четири наведена ризика, који су у фокусу пројекта: пушења, конзумирања алкохола, неадекватне исхране и одсуства физичке активности.
Пракса је показала да се најбољи ефекти дугорочно постижу кроз превенцију, па ће активности бити усмјерене најпре на децу у предшколском и школском узрасту, затим на наставнике и родитеље, али и на здравствене раднике и запослене у локалној самоуправи.
Током трајања Пројекта биће организован низ активности у вртићима и школама, али и уличне акције у сарадњи са спортским и другим удружењима, како би се што већи број грађана укључио у превенцију ових незаразних болести са смртним исходом, и промијенио навике како би се очувало здравље нације.
Током Пројекта, биће расписани грантови за додјелу средстава заједницама, које могу конкурисати сопственим пројектима који се баве подршком здравих животних стилова.

Check Also

Заједнички састанци локалних акционих група и коалиција у Добоју и Зворнику

У понедељак, 5. новембра у Добоју, а у уторак 6. новембра у Зворнику, одржани су ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *