Заједнички састанци локалних акционих група и коалиција у Добоју и Зворнику

У понедељак, 5. новембра у Добоју, а у уторак 6. новембра у Зворнику, одржани су састанци представника локалних акционих група ових градова, којима су присуствовали и представници локалних коалиција које заговарају смањивање сва четири фактора здравствених ризика – дуван, алкохол, нездрава исхрана и слаба физичка активност.
Ријеч је о редовним састанцима ЛАГ-ова, гдје су изложени резултати досадашњих активности из претходно успостављеног Акционог плана. Овом приликом и чланови локалних коалиција добили су могућност да изложе резултате својих, заговарачких активности у циљу смањења наведених фактора ризика пре свега међу малољетницима. Они су истакли да је срећна околност што су доносиоци одлука у оба града – ка којима су заговарачке активности првенствено и усмјерене – имали разумијевања за акције за које се коалиције залажу.
Заговарачке активности у Добоју су усмјерене на смањење доступности алкохола и цигарета малољетним лицима кроз појачану контролу продаје, смањење изложености дјеце дуванском диму у дјечијим играоницама и на игралиштима, одржавање Дана здраве хране и његово увођење у редовни календар догађаја Туристичке организације, и промоцију спорта кроз увођење праксе петоминутног вежбања у пилот школе.
У Зворнику су активности усмјерене на смањење доступности дувана и алкохола малољетницима, обиљежавање пјешачких стаза у граду и околини и увођење праксе физичког васпитања са наставницима физичког, као и на измјену садржаја аутомата у школским објектима и увођење здраве ужине.

  

Check Also

Здраве навике на „Данима јабуке“

Зворник, 26. октобар Учесници традиционалне манифестације “Дани јабуке“ у ОШ “Десанка Максимовић“ у Челопеку на ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *