У Добоју представљени резултати пројекта „Смањивање здравствених ризика“ – дио Б Пројекта (за Републику Српску)

Добој, 27. новембар. 


Значајни резултати у области превенције и подизања свијести грађана о потреби смањења конзумације и доступности алкохола и дуванских производа те побољшању прехрамбених навика и повећању физичке активности постигнути су у периоду април – новембар 2018. током којег је у Добоју проведен пројекат „Смањење здравствених ризика“ – дио Б пројекта (за Републику Српску). Резултати досадашњег рада на нивоу заговарања, мобилизације заједнице и едукације, представљени су у Скупштини града, а том приликом додељене су и захвалнице појединцима и предузећима за посебан допринос у унапређењу здравља суграђана, као и награде побједницима на дјечијем конкурсу „Ја живим здраво. Можеш и Ти!“.

Кроз ангажман у Локалној акционој групикоја се на нивоу Града бавила здравственим политикама, и у локалним коалицијама које су кроз заговарање деловале на промјене у заједници, у унапређење здравља се укључио велики број професионалаца, установа и институција. Кроз едукацију о основним факторима здравствених ризика – комзумирање дувана, алкохола, нездраве хране и слабу физичку активност, у Пројекат су се укључили и ђаци и родитељи, као и запослени у просветним и здравственим установама и невладиним организацијама.

У периоду април – новембар 2018. у седам основних  и свих шест средњих школа, вртићу, и двије јавне здравствене установе усвојене су политике за окружење без дуванског дима. Власници четири приватне добојске играонице за децу – „Тwееty“, „Davidenko“, „Disneyland“ и „Петар Пан“ укључили су се у борбу за очување здравља дјеце и омладине у Добоју, тако што су забранили пушење и поставили табле са натписима „Овдје бораве дјеца. Молимо Вас, не пушите!“

„Дан здраве хране“ одржан је 16. октобра у организацији Коалиције за промоцију здраве исхране Добој, Туристичке организације Добоја, Угоститељске и трговинске школе Добој и Дома здравља, и тај датум уврштен је у календар манифестација Туристичке организације Добој. Истог дана је одржан Мали јесењи карневал уз помоћ ЈПУ „Мајке Југовића“ у градском парку, гдје су предшколци маскирани у здраве намирнице прошетали градом, а у предшколској установи је организована и радионица здравог кувања којој је присуствовало више од 150 родитеља.

Успостављена је стална координација релевантних актера у заједници (Градска управа и инспекције, Министарство унутрашњих послова, Центар за ментално здравље, основне и средње школе у Добоју) у циљу смањења доступности алкохола малољетницима и превенције кориштења алкохола међу младима.

Кроз активности коалиције за фактор ризика недовољна физичка активност и Локалне акционе групе иницирано је обиљежавање бициклистичких стаза у Добоју. У двије основне школе, ОШ „Свети Сава“ у Добоју и ОШ „Радоје Домановић“ у Осјечанима успостављена је пракса петоминутног вјежбања на почетку наставе са циљем подстицања физичке активности основаца.

Током овог периода одржано је 50 едукативних радионица за око 900 полазника, међу којима је било више од 250 наставника и 150 родитеља, који су препознати као најзначајнија циљна група  за  стварање здравих навика од најранијег узраста.

Градска управа Добој била је носилац и подржала све активности у оквиру пројекта препознајући значај ангажмана свих релевантних актера у превенцији и борби за здраво  становништво.

Check Also

Здраве навике на „Данима јабуке“

Зворник, 26. октобар Учесници традиционалне манифестације “Дани јабуке“ у ОШ “Десанка Максимовић“ у Челопеку на ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *