Немојте пушити – будите добар примјер дјеци

Никотин као психоактивна супстанца изазива зависност готово као и хероин, али се у јавности конзумирање дувана приказује као “безазлено задовољство” или само лоша навика. Употреба дувана годишње односи 5 милиона живота, а Свјетска здравствена организација процјењује да ће, уколико се не заустави садашњи тренд, до 2030. године број умрлих од посљедица пушења достићи 10 милиона.
Распрострањеност пушења на глобалном нивоу је 21 одсто.
У Републици Српској има 24,6 одсто пушача узраста 15 до 65 година, а раширено је и пушење међу младима: 33,7 одсто дјечака и 28 одсто дјевојчица од 13 до 15 година пробали су цигарете, а 9,4 одсто младих свакодневно пуши. У Републици Српској сваки трећи одрасли становник (36,4 одсто) изложен је дуванском диму у кући, а скоро сваки десети (11,3 одсто) на радном мјесту.
Едукација становништва је најефикаснији и најисплативији начин борбе против пушења, а избјегавање удисања дуванског дима је мјера превенције свих обољевања која настају као посљедица употребе дувана. Са едукацијом треба почети што раније у породици, а «кључно мјесто» је школа, јер три четвртине пушача постају то прије 18. године.