Састанак вођа све 4 коалиције са Савјетом родитеља ОШ „Свети Сава“ у Зворнику

Зворник, 22.10.2018.
Вође Коалиција за сва четири фактора ризика по здравље – дуван, алкохол, нездрава исхрана и слаба физичка активност – одржале су састанак са Савјетом родитеља ОШ „ Свети Сава“ у Зворнику.
Вође коалиција Дејан Гајић (Коалиција за промоцију физичке активности), др Весна Лазић (Коалиција за промоцију здраве хране), Снежана Сандић (Коалиција за промоцију животних стилова без дуванског дима), Милка Стојкић (Коалиција за заговарање смањења ризика за здравље изазваних конзумирањем алкохола) презентовали су шта је све до сада урађено и који су даљи кораци коалиција у Зворнику.
Члановима Савјета родитеља подјељени су леци о законским одредбама које се тичу забране продаје дувана и алкохола малољетним лицима, предлог јеловника за здраву ужину, као и писмо родитељима у којем су изњети подаци истраживања са ученицима по питању сваког од ризико фактора.
Чланови Савјета родитеља велико интересовање исказали су за могућност увођења стручног наставног кадра за рад са дјецом у нижим разредима када су у питању часови физичког васпитања у ОШ „Свети Сава“ и подржали су идеју да се ресорном министарству упути иницијатива за запошљавање наставног кадра. Подржали су и идеју да се изнађу рјешења да се у ову школску установу уведе здрава ужина и измјени доступан садржај у аутоматима за пиће и храну.
Члановима Савјета родитеља презентовани су и подаци истраживања о конзумирању алкохола и дувана од стране малољетних лица, те им је скренута пажња да сваки родитељ, али и наставни кадар (учитељи, наставници) морају бити примјер за дјецу/ученике. Посебно је то битно када се дјеца шаљу да купе цигарете (што је истакнуто као проблем од стране продаваца приликом подјеле дописа са казненим одредбама).

Check Also

Заједнички састанци локалних акционих група и коалиција у Добоју и Зворнику

У понедељак, 5. новембра у Добоју, а у уторак 6. новембра у Зворнику, одржани су ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *