Будите физички активни

Недовољна физичка активност је један од водећих фактора ризика за болести попут кардиоваскуларних и дијабетеса. У свијету, ово је четврти водећи ризик смртности – доводи до чак 3,2 милиона смртних исхода годишње, а на европском нивоу то је око 10 одсто укупног морталитета.
Према последњем истраживању спроведеном у Републици Српској, чак 70,8 одсто становника вријеме проводи углавном сједећи, а редовно тренира свега 1,1 одсто становништва.
Физичка активност повољно утиче на здравствено и социјално понашање са више аспеката, укључујући и смањено конзумирање цигарета и алкохола, смањење депресије идр.
За добро здравље, одраслима се препоручује најмање 30 минута свакодневне умјерене физичке активности, а дјеци најмање 60 минута (треба кренути од мањег ка већем интензитету јер претјерано оптерећење може да нашкоди здрављу). Старији од 65 година треба да спроводе физичку активност тако да одрже равнотежу и спријече падове, кроз умјерено кретање најмање три пута недељно.
Препорука за родитеље је да дјеци ограниче сједење испред екрана на један до два сата дневно, да не постављају телевизоре и компјутере у дјечијим собама, и да што више времена проводе са дјецом напољу уз физичке активности.