Истраживање у Зворнику показало да малољетници у Зворнику лако могу да купе и алкохол и цигарете

Зворник, 13. јун 2018.

Чак 75% ученика старијих разреда основних школа и средњих школа у Зворнику пробало је алкохол, 55% пије повремено а 2% алкохол конзумира свакодневно, показали су резултати истраживања које је Секонс група за развојну иницијативу спровела у Зворнику на готово 700 ученика основних и средњих школа. Истраживање је спроведено у оквиру пројекта „Смањивање фактора здравствених ризика“ – Дио Б Пројекта (за Републику Српску), и обухватило је 4 фактора здравствених ризика: коришћење дувана, конзумирање алкохола, нездрава исхрана и слаба физичка активност.

Алкохол у Зворнику доступан је малолетницима – ученици га најчешће купују у кафићима и клубовима (43,5%), и у продавницама (20,8%). Чак 77,3% њих каже да је до алкохола лако доћи, а свега 8,6% да је неко одбио да им прода алкохол. Забрињавајуће је што скоро 33% родитеља одобрава деци конзумирање алкохола, па трећина њих најчешће пије на породичним окупљањима, а исто толико каже да пије код куће.

Кад је о коришћењу дувана реч, 20% ученика старијих разреда основних школа, и средњих школа у Зворнику повремено пуши, а 26% од тог броја пуши више од 11 цигарета дневно. Приличан проценат ученика информисан је о штетности дувана: скоро 88% сматра да пушење шкоди њиховом здрављу, а 73,4% да пушењем шкоди другима у својој околини. И цигарете су лако доступне малолетницима – две трећине њих каже да се лако могу набавити – у трафикама, самопослугама, на пијаци, а чак 92,6% каже да продавци не одбијају да им продају цигарете.

Што се тиче навика у исхрани, нездрава храна је прилично заступљена међу ученицима: више од 60% редовно једе слаткише, чак 74% бели хлеб, половина свакодневно пије газиране сокове, 43% свакодневно једе сухомеснате производе, две трећине њих слабо или никад не једе кувано поврће а 42% никад не једе рибу.

Кад је реч о физичкој активности, ситуација је битно другачија: нешто више од половине испитаника 4-7 пута недељно спроводи физичку активност бар по 30 минута у току дана, а 90% ђака редовно ради физичко (овај час избегава 9% старијих и 3% млађих ученика). Ту је и освешћеност већа: 91% каже да „вежбање спречава многе болести“, 87,4% сматра да „вежбање опушта и поправља расположење“ а 82,7% да је „вежбање забавно“.

Истраживање је обухватило и запослене у образовним и здравственим институцијама, како би се сазнала њихова искуства у превенцији кроз рад са децом и осталим становништвом. Изненађује податак да чак 28,6% запослених у здравственим установама нема ништа против рекламирања цигарета, као и 15,6% запослених у образовним установама. Такође, 35% запослених у здравству, и 45% запослених у просвети не сматра да повремено пушење значајно шкоди здрављу, а редовно или повремено пуши 32% запослених у овим институцијама. Међу запосленима у здравству, 37% нема ништа против рекламирања алкохола, као и 22,6% запослених у просвети.

Истраживање спроведено у Зворнику обухватило је ученике од четвртог разреда основне до краја средње школе (укупно 665), са циљем да испита навике и ставове у вези са 4 здравствена ризика: коришћење дувана, конзумирање алкохола, нездрава исхрана и слаба физичка активност. Истраживањем су обухваћени и запослени у образовним (187) и здравственим институцијама (151).

PPT_Smanjivanje faktora rizika za zdravlje u BIH__Zvornik_final_V3

„Смањивање фактора здравствених ризика“ – Дио Б Пројекта (за Републику Српску) је свеобухватан пројекат унапређења здравља становништва, чији је циљ промјена ставова о ризичним понашањима и унапређење знања и праксе која промовише добро здравље – првенствено кроз образовне и здравствене установе. Пројекат се у Републици Српској спроводи у градовима Добој и Зворник. Пројекат спроводи Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, уз подршку Свјетске банке и Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

Check Also

Заједнички састанци локалних акционих група и коалиција у Добоју и Зворнику

У понедељак, 5. новембра у Добоју, а у уторак 6. новембра у Зворнику, одржани су ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *