Позив родитељима да се укључе у промоцију здравља и превенцију болести код дјеце

Драги родитељи,

У склопу пројекта „Смањивање фактора здравствених ризика“ – Дио Б Пројекта (за Републику Српску) који спроводи Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, желимо да вас информишемо о водећим факторима здравствених ризика у Републици Српској, и да вас замолимо да обратите пажњу на последице које ови ризици изазивају. Позивамо вас да нам помогнете да заједно усмјеримо дјецу на развијање здравих навика и вођење здравог начина живота.

Конзумирање дувана, конзумирање алкохола, нездрава исхрана и слаба физичка активност главни су фактори здравствених ризика који доводе до кардиоваскуларних обољења, карцинома, дијабетеса и хроничних болести респираторног система. Ове незаразне болести највећи су узрочник смртности у Републици Српској.

Зашто се обраћамо Вама?

– чак 75% ђака у Зворнику пробало је алкохол, 55% пије повремено, а 2% алкохол конзумира свакодневно. Чак 33% родитеља то одобрава, па трећина испитаних ђака најчешће пије на породичним окупљањима, а исто толико каже да пије код куће.
– 20% ђака у Зворнику повремено пуши, а чак четвртина од тог броја пуши више од 11 цигарета дневно! Готово трећина њих сматра да пушење није штетно по здравље, нити пушача нити особа у њиховој околини.
– цигарете и алкохол су лако доступни малолетницима у Зворнику, упркос законима који забрањују и продају и конзумирање особама млађим од 18 година: више од 90% ђака каже да продавци у трафикама, самопослугама и на пијаци не одбијају да им продају цигарете!
– нездрава храна је врло заступљена међу ученицима у Зворнику: 60% њих једе редовно слаткише, 75% бели хлеб, половина свакодневно пије газиране сокове и једе сухомеснате производе, две трећине њих слабо или никад не једе кувано поврће а 42% никад не једе рибу.
– скоро половина зворничких ђака не спроводи редовну физичку активност, а један део њих (али не алармантан) избјегава чак и физичко.
Ово су резултати истраживања које је у оквиру овог Пројекта у Зворнику у првој половини 2018. године спровела Секонс група за развојну иницијативу, на репрезентативном узорку. Истраживањем је обухваћено готово 700 ученика од четвртог разреда основне до краја средње школе, а циљ је био да се испитају навике и ставови у вези са конзумирањем дувана, алкохола, нездраве хране и  недовољном физичком активношћу.

Зато вас позивамо да се као родитељи активно укључите у промоцију здравља и превенцију болести код наше дјеце, тако што ћете савјетима и својим примјером дати до знања шта су здраве навике и колико су горе наведени фактори ризика штетни по здравље.

 • Пушење није само лоша навика – никотин је психоактивна супстанца која изазива зависност готово као и хероин!
  • Алкохолизам је болест зависности, и осим што утиче на здравље – код младих утиче и на успјех у школи и изостајање са наставе.
  • За малољетне особе не постоји „дозвољена количина“ ни алкохола ни цигарета. Реченица „од једне му неће бити ништа“ за њих не важи!
  • Превелики унос масти, низак унос воћа и поврћа и лоше навике у исхрани узрок су обољења попут кардиоваскуларних, гојазности и дијабетеса.
  • Физичка активност повољно утиче на здравствено, али и социјално понашање укључујући и смањено конзумирање цигарета и алкохола, смањење депресије и др.

Позивамо вас да подржите активности везане за  промоцију здравља у нашем граду, и  развијање здравих навика првенствено код дјеце, али и код свих грађана.

 • Објаснимо дјеци штетност пушења и конзумирања алкохола.
  • Замолимо комшије, познанике, власнике киоска и играоница да поштују законе – да не продају и не поклањају малољетницима дуван и алкохол и да их сачувају од дуванског дима.
  • Поведимо дјецу у природу и подстичимо их на физичку активност.
  • Омогућимо им да се хране здравије – са мање шећера, засићених масти, више воћа, поврћа и рибе.

Сачувајмо заједно здравље наше дјеце.

Унапријед хвала.

Да живимо здраво. Можеш и Ти!

 

Check Also

Здраве навике на „Данима јабуке“

Зворник, 26. октобар Учесници традиционалне манифестације “Дани јабуке“ у ОШ “Десанка Максимовић“ у Челопеку на ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *