Одржане радионице о јавном заговарању у оквиру пројекта „Смањивање фактора здравствених ризика“ – Дио Б Пројекта (за Републику Српску)

Добој 23. мај, Зворник 24. мај 
За чланове локалних коалиција у Добоју и Зворнику – по 25 представника институција, привреде и организација цивилног друштва – који су изразили интересовање за унапређење здравља у својим градовима у оквиру Пројекта „Смањивање фактора здравствених ризика“ – Дио Б Пројекта (за Републику Српску), одржана је радионица на тему заговарања.
Ријеч је о спровођењу процеса друштвених промјена у области здравља, односно смањења следећих здравствених ризика које обухвата овај пројекат: конзумирање цигарета, конзумирање алкохола, нездрава исхрана и слаба физичка активност. Установљено је да су управо ови здравствени ризици узроци највећег броја незаразних болести са смртним исходом у Републици Српској.
Циљ ове радионице био је да се члановима локалних коалиција, именованим од стране градских управа, приближе модели комуникације и локалног дјеловања којим се грађанима мијења поглед на одређене врсте понашања, а затим и само понашање, у функцији општег добра а не интереса појединца.
Пројекат се састоји из четири стуба – заговарања, мобилизације, едукације, и мониторинга и евалуације.
Први стуб – заговарање – спроводи Секонс група за развојну иницијативу, која је и била реализатор ове радионице, прве у низу. Представници локалних коалиција идентификовали су проблеме за наведене факторе ризика, дефинисали су циљеве и започели разраду плана заговарања, које ће се реализовати у наредном периоду.

——————————————————————————————-
„Смањивање фактора здравствених ризика“ – Дио Б Пројекта (за Републику Српску) је свеобухватан пројекат унапређења здравља становништва, чији је циљ промјена ставова о ризичним понашањима и унапређење знања и праксе која промовише добро здравље – првенствено кроз образовне и здравствене установе.
Пројекат се у Републици Српској спроводи у градовима Добој и Зворник.
Пројекат спроводи Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, уз подршку Свјетске банке и Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

Check Also

Заједнички састанци локалних акционих група и коалиција у Добоју и Зворнику

У понедељак, 5. новембра у Добоју, а у уторак 6. новембра у Зворнику, одржани су ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *