Локалне коалиције у Зворнику покренуле активности за смањење ризика од употребе дувана, алкохола, нездраве хране и недовољне физичке активности

Зворник, јул 2018.

Локалне коалиције у Зворнику, окупљене око пројекта „Смањивање фактора здравствених ризика“ – Дио Б Пројекта (за Републику Српску), покренуле су активности којима ће покушати да утичу на побољшање здравља младих у овом граду. Активности ће бити усмjерене на смањење ризика од употребе дувана, алкохола, нездраве хране и недовољне физичке активности.

Локалне коалиције које су осмислиле конкретне активности састављене су од представника институција, привреде и организација цивилног друштва, који су изразили интересовање за унапређење здравља у свом граду.

Кроз заговарачке активности усмjерене на доносиоце одлука, локалне коалиције ће се борити да се смањи доступност алкохола малољетним лицима у угоститељским и трговинским објектима, као и доступност дувана и дуванских производа у близини школа – првенствено кроз јачање контроле продаје и поштовање закона о забрани продаје и употребе ових производа особама млађим од 18 година.

Како би се појачала физичка активност дјеце, коалиције ће утицати на доносиоце одлука да се у нижим разредима основних школа уведе пракса да часове фискултуре држе наставници физичког васпитања. За остале суграђане, коалиције ће се борити да се обиљеже пјешачке стазе у Зворнику и околини како би се грађани подстакли на боравак на свјежем ваздуху.

У циљу адекватније исхране ђака у основним школама, коалиције ће покренути акцију увођења здраве ужине у пилот школу, а покушаће и да се изборе да се у аутомату са храном измијени садржај тако што би се у њега убацили здрави оброци.

Истраживање које је Секонс Група за развојну иницијативу из Беграда спровела на 665 зворничких ђака у вишим разредима основних, и у средњим школама, показало је да су алкохол и цигарете изузетно доступни малољетницима, и да мање од 10 одсто трговаца одбија да им ове производе прода. Истраживање је показало и да се ђаци не хране довољно здраво, док је свијест о значају физичке активности на релативно високом нивоу.

Пројектом „Смањивање фактора здравствених ризика“ – Дио Б Пројекта (за Републику Српску) тежи се да се промијене ставови грађана о ризичним понашањима која доводе до болести попут кардиоваскуларних обољења, карцинома, дијабетеса и хроничних болести респираторних система: управо ове болести узрок су највећег броја смртних случајева у Републици Српској. До ових болести долази углавном услед конзумирања дувана и алкохола, нездраве исхране и недовољне физичке активности, као основних фактора ризика.

Пилот градови у којима се спроводи Пројекат су Зворник и Добој, а спроводи га Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, уз подршку Светске банке и Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

Check Also

Заједнички састанци локалних акционих група и коалиција у Добоју и Зворнику

У понедељак, 5. новембра у Добоју, а у уторак 6. новембра у Зворнику, одржани су ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *