Локалне коалиције у Добоју покренуле активности за смањење ризика од употребе дувана, алкохола, нездраве хране и недовољне физичке активности

Добој, јул 2018.

Локалне коалиције у Добоју, окупљене око пројекта „Смањивање фактора здравствених ризика“ – Дио Б Пројекта (за Републику Српску), покренуле су активности којима ће покушати да утичу на побољшање здравља младих у овом граду. Активности ће бити усмjерене на смањење ризика од употребе дувана, алкохола, нездраве хране и недовољне физичке активности.

Локалне коалиције састављене су од представника институција, привреде, организација цивилног друштва и вјерских заједница, који су изразили интересовање за унапређење здравља у свом граду.

Приоритет кад је о пушењу и алкохолу ријеч биће да се смањи доступност цигарета и алкохола малољетним лицима у близини школа, као и у кафићима и ресторанима, и то тако што ће се апеловати на одговорне да се примjењују закони о забрани продаје алкохола и цигарета малољетним особама, и да се појача контрола продаје ових производа малољетницима. Такође ће се утицати на одговорне и да се примјењује Закон о забрани пушења на јавним мјестима, који прописује да се на јавним мјестима не смије пушити дуван нити дувански производи – изузев у посебним просторијама са ознаком да је забрањен улаз лицима млађим од 18 година.

Како би се појачала физичка активност дјеце, коалиције ће утицати на доносиоце одлука да се предшколцима и нижим разредима основних школа уведе пракса свакодневних петоминутних вјежби. За старије суграђане, коалиције ће се борити да се уреде бициклистичке стазе и простор за вјежбање на отвореном у Добоју.

У циљу подизања свијести младих о значају здраве исхране, коалиције ће се залагати да се установи Дан здраве хране у Добоју, који би се нашао и у календару Туристичке организације Добоја.

Истраживање које је Секонс Група за развојну иницијативу из Београда спровела на око 1000 добојских ђака (тачније, 971) у вишим разредима основних, и у средњим школама, показало је да су алкохол и цигарете изузетно доступни малољетницима, и да свега око 10 одсто трговаца одбија да им ове производе прода. Истраживање је показало и да се ђаци не хране довољно здраво, док је свијест о значају фзичке активности на прилично високом нивоу.

Пројектом „Смањивање фактора здравствених ризика“ – Дио Б Пројекта (за Републику Српску) тежи се да се промијене ставови грађана о ризичним понашањима која доводе до болести попут кардиоваскуларних обољења, карцинома, дијабетеса и хроничних болести респираторних система: управо ове болести узрок су највећег броја смртних случајева у Републици Српској. До ових болести долази углавном усљед конзумирања дувана и алкохола, нездраве исхране и недовољне физичке активности, као основних фактора ризика.

Пилот градови у којима се спроводи Пројекат су Добој и Зворник, а спроводи га Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, уз подршку Свјетске банке и Швајцарске агенције за развој и сарадњу

Check Also

Заједнички састанци локалних акционих група и коалиција у Добоју и Зворнику

У понедељак, 5. новембра у Добоју, а у уторак 6. новембра у Зворнику, одржани су ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *