10. мај – Међународни дан физичке активности “Кретањем за здравље”

Поводом Међународног дана физичке активности “Кретањем за здравље”, позивамо грађане да 10. маја што више времена посвете физичким активностима – почевши од одласка на посао пjешице, преко вожње бицикла до игре са дјецом у природи. То ће бити наш заједнички допринос обиљежавању овог значајног датума, који се на иницијативу Свјетске здравствене организације (СЗО) обиљежава од 2002. године у свим земљама чланицама СЗО.
Недовољна физичка активност је један од водећих фактора ризика за болести попут кардиоваскуларних и дијабетеса. У свијету, ово је четврти водећи ризик смртности – доводи до чак 3,2 милиона смртних исхода годишње, а на европском нивоу то је око 10 одсто укупног морталитета.
Према посљедњем истраживању спроведеном у Републици Српској, чак 70,8 одсто становника вријеме проводи углавном сједећи, а редовно тренира свега 1,1 одсто становништва.
Физичка активност повољно утиче на здравствено и социјално понашање са више аспеката: осим што је превентива за срчани удар и високи крвни притисак, утиче и на смањење конзумирања цигарета и алкохола, смањење депресије и др.

Колико физичке активности је довољно?

За добро здравље, одраслима се препоручује најмање 30 минута свакодневне умјерене физичке активности, а дјеци најмање 60 минута. Треба кренути од мањег интензитета јер претјерано оптерећење може да нашкоди здрављу, а затим постепено продужавати вријеме активности и оптерећење.
Старији од 65 година треба да спроводе физичку активност тако да одрже равнотежу и спријече падове, кроз умјерено кретање најмање три пута недељно.
Препорука за родитеље је да дјеци ограниче сједење испред екрана на један до два сата дневно, да не постављају телевизоре и компјутере у дјечијим собама, и да што више времена проводе са дјецом напољу уз физичке активности.

Check Also

Заједнички састанци локалних акционих група и коалиција у Добоју и Зворнику

У понедељак, 5. новембра у Добоју, а у уторак 6. новембра у Зворнику, одржани су ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *